Endodoncija

U našem jeziku za endodonciju postoje različiti sinonimi ali u suštini najčešće se koristi pojam – liječenje zuba, koje se može sprovesti u jednoj ili u više posjeta što zavisi od konkretne situacije. Od izuzetne je važnosti sprovesti pravilno liječenje kako bi se izbjegle brojne komplikacije koje mogu nastati zbog napravljenih propusta. Da bi liječenje bilo pravilno i uspješno, osim znanja samoga stomatologa, potrebna je adekvatna oprema i materijali.

Mature lady showing her theets

Sigurno ste nekada imali problema sa zuboboljom?!

Ljudi ih uglavnom opisuju kao izuzetno neprijatna, čak neizdrživa bolna iskustva. Osnovni uzrok takvih stanja najčešće su akutne upale zubne pulpe koje mogu biti različite ali je za sve njih terapija uvijek ista – endodoncija. Osim toga, endodoncija se primjenjuje i za liječenje hroničnih pulpitisa, akutnih pogoršanja hroničnih pulpitisa kao i periapikalnih lezija

Estetika Dent posjeduje izuzetnu dijagnostiku i opremu za liječenje zuba

Na raspolaganju su nam: aparat za izvođenje elektro-testa, zahvaljujući kome možemo utvrditi porijeklo bola u nejasnim situacijama, kada pacijenti ne mogu da lociraju zub koji boli, dentalni rentgen pomoću kojeg dobijamo digitalne snimke zuba ili tzv. RVG, apeks lokator kojim se određuje pozicija vrha korijenskog kanala, aparat za mašinsku obradu korijenskih kanala i drugi pomoćni instrumenti. Osim toga, u našoj praksi nalaze se najrazličitije vrste sredstava koja služe za ispiranje korijenskih kanala, medikamenti koji ostaju u kanalu kao lijekovi između posjeta kao i najsavremenija sredsva svjetskih proizvođača namjenjena za definitivno punjenje korijenskih kanala. Svako liječenje zuba, u našoj ordinaciji završava se izradom RVG snimka koji se obavezno pokazuje i tumači pacijentu uz dodatne analize ukoliko to konkretna situacija zahtijeva.