Estetska Stomatologija

Estetska stomatologija je noviji pojam u nauci. Ona objedinjuje druge oblasti stomatologije u cilju poboljšanja izgleda zuba uz obavezno očuvanje ili rehabilitaciju funkcije mastikatornog aparata čime se nerijetko ostvaruje direktan uticaj na samopouzdanje, eliminaciju različitih kompleksa pa čak i pravilan razvoj ličnosti pacijenta. U XXI vijeku estetska stomatologija postaje predmet ozbiljnih studija i stomatološku struku otkriva u jednoj do sada nepoznatoj ulozi.

Mature lady showing her theets

Izbjeljivanje zuba

Izbjeljivanje zuba je stomatološki zahvat koji bilježi porast od bilo kod stomatološkog zahvata u novijoj praksi. Ukoliko se adekvatno primjenjuje može unaprijediti estetiku zuba kod pacijenata kod kojih je iz nekog razloga došlo do diskoloracije zuba. Izbjeljivanje kao i svaki drugi medicinski zahvat ima svoje indikacije. Nerijetko se u praksi dešava da se javljaju pacijenti koji nemaju indikaciju za izbjeljivanje ali žele da primijene taj zahvat, tako da se u novijoj literaturi sve češće kao indikacija pominje i poboljšanje estetskog dojma na ličnu inicijativu pacijenta. U ordinaciji Estetika Dent praktikujemo izbjeljivanje zuba pomoću preparata koji se aktiviraju svjetlom. Na raspolaganju nam je izuzetno kvalitetna LED lampa koja hladno polimerizujućim svjetlom aktivira preparat koji se obazrivo nanosi na zube i dovodi boju zuba do željene nijanse. Osim toga, u saradnji sa zubotehničkom laboratorijom, izrađujemo udlage koje služe za izbjeljivanje pomoću preparata koji se u ovom slučaju ne aktiviraju svjetlom, čime se takođe postižu izuzetno lijepi rezultati u pogledu postizanja adekvatne nijanse.

Estetski ispuni

U ordinaciji Estetika Dent praktikujemo postavljanje prvoklasnih estetskih ispuna od najkvalitetnijih kompozitnih materijala vodećih svjetskih proizvođača. Principi koje primjenjujemo u oblasti restaurativne stomatologije zasnivaju se na postulatu štednje zubne supstance i izradu plombi koje su u estetskom i funkcionalnom smislu apsolutno prihvatljive. Najkvalitetniji materijali koje upotrebljavamo za restauraciju zuba, uz poštovanje svih pravila struke koji se odnose na preparaciju karioznih zuba, garancija su trajnosti naših ispuna.

Uklanjanje kamenca i poliranje zuba

Budući da je kamenac, osnovni uzročnik nastanka oboljenja potpornog aparata zuba, ultrazvučna eliminacija tvrdih zubnih naslaga, najbolji je način prevencije nastanka jednog od najrasprostranjenijih oboljenja današnjice – parodontopatije. Ultrazvučno uklanjanje kamenca je potpuno neinvazivna i bezbolna metoda, kojom se eliminištu ne samo kamenac, nego i pigmentacije koje se običnim, svakodnevnim četkanjem zuba apsolutno ne mogu ukloniti. U ordinaciji Estetika Dent koristimo švajcarski Piezo ultrazvuk, koji je provjereno najbolji ultrazvučni skidač kamenca na svijetu.

Pjeskarenje zuba – Air flow

Pjeskarenjem zuba se postiže uklanjanje svih vrsta pigmentacija odnosno prebojenosti zuba ali i naslaga. Naročite rezultate pjeskarenje daje kada je u pitanju uklanjanje nikotinskih pigmentacija, te pigmentacija koje nastaju usljed kontinuirane upotrebe obojenih napitaka ili pak obojenih sredstava za održavanje oralne higijene.

Ugradnja zubnog nakita

Zubni nakit čine kristali različite boje, oblika i veličine, koji se lijepe na površinu zuba krajnje neinvazivnom metodom, bez bola i brušenja. Na zubima mogu stajati i do nekoliko godina a ukoliko pacijent izrazi želju da se promijene ili skinu, postupak zamjene ili uklanjanja je vrlo jednostavan bez ikakvih tragova na samom zubu. Obično se postavljaju na prednje gornje zube, a sam proces ne traje duže od 15 minuta.